Service & onderhoud zonnepanelen

Een groot voordeel van zonnepanelen is dat ze goedkoop zijn in gebruik. Wel is het verstandig om eens in de paar jaar een specialist uw zonnepanelen goed te laten reinigen en te inspecteren.

De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van minstens 25 jaar. Een belangrijk onderdeel van de zonnepanelen, namelijk de omvormer, gaat echter slechts 10 tot 12 jaar mee. U moet er dus rekening mee houden dat u deze omvormer een keer moet vervangen.

Onderhoud van zonnepanelen is belangrijk

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Eventueel vuil wordt namelijk automatisch van uw zonnepanelen afgespoeld door regen of sneeuw. Het is echter wel belangrijk om uw zonnepanelen regelmatig te controleren op eventueel vuil dat is achtergebleven, zoals bladeren of stof. Als dit vuil blijft zitten, kan dit namelijk een negatief effect hebben op het rendement van uw zonnepanelen. Zo kunnen de zonnepanelen door vuil wel 2% tot 3% aan rendement verliezen. Zorg er daarom voor dat uw zonnepanelen schoon zijn, om een hoge opbrengst te garanderen.

Zonnepanelen onderhoud: Schoonmaken, wat kunt u zelf?

Zit er vuil op uw zonnepanelen? U kunt gedurende het jaar dit zelf schoon maken. Houdt hiervoor wel rekening met enkele regels, om te voorkomen dat u de zonnepanelen beschadigd. Sommige zonnepanelen zijn voorzien van een dunne, vuilafstotende laag. Deze zonnepanelen mogen absoluut niet gereinigd worden met reguliere zeep of allesreiniger. U kunt de vuilafstotende laag dan aantasten, waardoor uw zonnepanelen beschadigd raken. Als u uw zonnepanelen schoonmaakt, is het ook belangrijk om alleen zeep te gebruiken die hier speciaal voor gemaakt is. Natuurlijk kunt u de zonnepanelen ook schoonmaken met enkel lauw water en een zachte borstel of spons. Gebruik vooral geen schuurspons, aangezien er hierdoor krassen op de zonnepanelen kunnen ontstaan. Ook de hogedrukspuit kunt u het beste links laten liggen. Deze kan uw zonnepanelen ernstig beschadigen.

Zonnepanelen monitoren

Zonnepanelen kunt u eventueel voorzien van een monitoringssysteem. U kunt de opbrengst van uw zonnepanelen dan op de voet volgen, via bijvoorbeeld uw computer, tablet of smartphone. Zit er vuil op uw zonnepanelen of zijn uw zonnepanelen beschadigd? Dan ziet u dit met het monitoringssysteem direct, door het verschil in opbrengst.

Het onderhoudscontract omvat de onderstaande onderdelen:

  • Controle rendementen
  • Reiniging van de panelen
  • Controle bedrading
  • Visuele inspectie bevestiging
  • Controle werking omvormer en levensduur